Zdravé vaření v 6. ročnících
Další etapa vaření je za námi! A že to byla pořádná jízda! Tentokrát se vaření kuchtíků z šestých tříd neslo v duchu zdravého stravování. Nejdříve jsme se seznámili se základními principy zdravého životního stylu a pomocí potravinové pyramidy jsme si vysvětlili, jaké potraviny bychom měli zařazovat do svého jídelníčku, a kterým potravinám bychom se měli naopak vyhýbat. Nabytých vědomostí jsme využili v praxi.
Naši kuchařskou jízdu odstartovala ochutnávka exotických druhů ovoce a příprava ovocných salátů. Následovala zkouška kuchařských týmů - příprava zdravých a vyvážených pokrmů dle vlastního výběru. S tímto úkolem se všichni kuchaři poprali se ctí a je nutné dodat, že velmi překvapili. A to nejen svojí pracovní morálkou, ale především výběrem a složením pokrmů.
Na jídelním lístku se objevil např. salát z kuskusu, banánové či ovesné lívanečky, špaldové palačinky, ovocné smoothie, tortilly plněné zeleninou a sýrem, odlehčené verze známých dezertů, ovesná kaše s ovocem či cookies s ořechy a semínky. Nechyběla ani oblíbená pizza! Její příprava však vyústila v improvizaci. Děvčata učinily vstřícný krok vůči spolužákovi a připravily bezlepkovou verzi pizzy z tvarohového těsta. Za toto přátelské gesto jim patří velký dík a uznání.
Autor a foto: Mgr. Pavlína Trnková